Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης

Βάσει μελετών ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα από τις οικιακές καταναλώσεις είναι να αναβαθμίσει το σύστημα θέρμανσής του. Τα τεχνολογικά προηγμένα συστήματα θέρμανσης, όπως οι λέβητες συμπύκνωσης αερίου ή συμπύκνωσης πετρελαίου και οι αντλίες θερμότητας μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση.

Απλές και πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε ή έχουμε πρόσφατα αντικαταστήσει το σύστημα θέρμανσης, μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλο ποσοστό εξοικονόμησης κάνοντας μικρές αλλαγές, χωρίς να επηρεάζουμε το επιθυμητό επίπεδο άνεσής μας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές και πρακτικές ιδέες – συμβουλές, για να εξοικονομήσετε άμεσα ενέργεια και χρήματα με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης. Πρόκειται για καθημερινές αλλαγές σε ενεργοβόρες συνήθειες, που δυστυχώς έχουν άμεση επίδραση τόσο χρηματικά όσο και ενεργειακά.

Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία δωματίου

Τα έξοδα θέρμανσης δεν ελαχιστοποιούνται μόνο με ένα σύγχρονο σύστημα θέρμανσης. Παράλληλα η σωστή «νοοτροπία θέρμανσης» και η καλή μόνωση μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολλά χρήματα: Φυσικά δεν χρειάζεται να παγώσετε και να εγκαταλείψετε την άνεση σας, αλλά ένας ή δύο βαθμοί λιγότερο μειώνουν αρκετά το κόστος της θέρμανσης. Ένας απλός κανόνας: Κάθε βαθμός που μειώνεται, εξοικονομεί 6% της ενέργειας.

Αλλά ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία; Εδώ σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την εμπειρία μας: Αν και στην κρεβατοκάμαρα αρκούν οι 16 βαθμοί για ύπνο, απαιτούνται στο σαλόνι και τη κουζίνα 20 βαθμοί, ενώ το παιδικό δωμάτιο χρειάζεται 22 βαθμούς για καλύτερη θερμική άνεση. Το μπάνιο θα πρέπει να είναι με 24 βαθμούς το θερμότερο δωμάτιο του σπιτιού. Στο υπόγειο μία θερμοκρασία με περίπου 6 βαθμούς είναι αρκετή για να εμποδίσει τη δημιουργία παγετού.

Μην «κρύβετε» τα καλοριφέρ σας

Κατά τη διακόσμηση του σπιτιού σας θα πρέπει να έχετε κατά νου και το κόστος της θέρμανσης: Αν τα θερμαντικά σώματα «κρυφτούν» πίσω από έπιπλα, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ελεύθερα τη θερμότητας τους στον αέρα. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση της θερμότητας και οδηγεί το κόστος της θέρμανσης στα ύψη.

Ακόμη και κουρτίνες, που κρέμονται μπροστά σε ένα καλοριφέρ, αυξάνουν άσκοπα την έξοδά σας. Επιπλέον, μια επιπρόσθετη μόνωση του τοίχου πίσω από το θερμαντικό σώμα είναι χρήσιμη: βελτιώνει σε πολλές περιπτώσεις την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Κάντε τακτική συντήρηση του συστήματος θέρμανσης

Μια καλά συντηρημένη μονάδα θέρμανση λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και κατά συνέπεια πιο οικονομικά από μια συσκευή, η οποία απλώς λειτουργεί. Επιπλέον η τακτική, ετήσια συντήρηση, δημιουργεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη συνεχή λειτουργία, την αξιοπιστία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Σημαντικό: Μην προσπαθήσετε να διεξάγετε μόνοι σας τις εργασίες συντήρησης ή ακόμα και επισκευές στη συσκευή σας. Καταχρηστική συντήρηση ή η έλλειψη συντήρησης μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία της συσκευής και να προκαλέσει υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες. Σας προτείνουμε τη σύναψη ενός συμβολαίου συντήρησης με αναγνωρισμένο επαγγελματικό συνεργείο. Στη ΝΕΡΓΙΖΗΣ ΟΕ θα βρείτε το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.

Εάν είναι απαραίτητο, αντικαταστήστε την συσκευή θέρμανσης

Είναι το σύστημα θέρμανσης που έχετε, είναι παλαιό, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το αντικαταστήσετε, διότι μόνο ένα σύγχρονο σύστημα θέρμανσης μειώνει μακροπρόθεσμα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα έξοδα των δαπανών θέρμανσης: Αν και θα πρέπει να επενδύσετε χρήματα, μπορείτε να είστε σίγουροι, ότι θα κάνετε γρήγορα απόσβεση και αυτό επειδή η νέα συσκευή που θα χρησιμοποιείτε, θα λειτουργεί για παράδειγμα, εκμεταλλευόμενη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από ό, τι παλιό σύστημά σας.

47246596_2208158289226997_5262877105737170944_o

Ελέγξτε αν τα παράθυρα και οι πόρτες σας είναι στεγανά

Αν τα παράθυρα και οι πόρτες σας δεν είναι στεγανά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες θερμότητας. Κατά την περίοδο θέρμανσης, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τη φλόγα από ένα κερί για να εξετάσετε εάν η θερμότητα διαφεύγει μέσα από τα παράθυρα και τις πόρτες προς τα έξω:

Με ένα αναμμένο κερί ακολουθήστε κατά μήκος το πλαίσιο από ένα κλειστό παράθυρο ή πόρτα και παρακολουθήστε τη φλόγα. Αν αυτή κινείται, τότε δεν υπάρχει στεγανότητα και θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της αντικατάστασης. Υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας παρέχουν τα σύγχρονα παράθυρα με θερμική μόνωση στο γυαλί.

Εξοικονομήστε ζεστό νερό χρήσης

Στα νοικοκυριά δαπανάται η περισσότερη ενέργεια στη θέρμανση του νερού – μετά από τη θέρμανση του χώρου. Για να μειώσετε την κατανάλωση του νερού χρήσης χρησιμοποιήστε τις ειδικές στρόφιγγες εξοικονόμησης νερού π.χ. στις κεφαλές των ντους.

Ταχυθερμαντήρες νερού: Προγραμματίσατε την σωστή θερμοκρασία

Αν παράγετε το ζεστό νερό σας χρησιμοποιώντας έναν ταχυθερμαντήρα, είναι πολύ αποτελεσματικό να επιλέξετε την επιθυμητή για εσάς θερμοκρασία, έτσι ώστε το ζεστό νερό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Η ανάμειξη με κρύο νερό σημαίνει υψηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης. Συνεπώς μη ρυθμίζετε τη θερμοκρασία πολύ υψηλά.

Στην περίπτωση που για την παραγωγή ζεστού νερού έχετε κεντρικό μπόιλερ που συνεργάζεται με συσκευή θέρμανσης φυσικού αερίου ή πετρελαίου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκεί η θερμοκρασία του ζεστού νερού να είναι στους 60 βαθμούς ώστε να μην υπάρχουν μικρόβια. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης απουσίας σας – για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας – θα πρέπει να κλείσετε εντελώς το μπόιλερ.

Αερίστε το χώρο

Με το σωστό αερισμό του χώρου δεν προλαμβάνετε μόνο το σχηματισμό μούχλας ή το φούσκωμα των τοίχων, αλλά αποφεύγετε και την υψηλή κατανάλωση ενέργειας: Αερίστε ένα δωμάτιο μόνο όταν αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Στους υπόλοιπους χώρους ανανεώνεται ο αέρας από μόνος του.

Ο αερισμός με το παράθυρο ορθάνοιχτο το χειμώνα είναι ενεργειακά αποδοτικός μόνο όταν γίνεται για ένα χρονικό διάστημα από 4 έως 7 λεπτά. Σε παράθυρα με κλίση αρκούν το χειμώνα κατά μέσο όρο μόλις 7 έως 20 λεπτά ανά ώρα, για να ανανεωθεί πλήρως για λόγους υγιεινής ο αέρας του χώρου.