NEA

Ιδανική Θερμοκρασία Δωματίου

Ξέρετε πως μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία που πρέπει να έχει το σπίτι σας; Ειδικά όταν τα μέλη της οικογένειας νιώθουν άνετα σε διαφορετική θερμοκρασία;

Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές που θα σας διευκολύνουν και θα σας καθοδηγήσουν ώστε να βρείτε μια άνετη θερμοκρασία για εσάς.

Αρχικά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι η σωματική σας άνεση πρέπει να τίθεται ως προτεραιότητα. Η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας δωματίου είναι πολύ σημαντική, εφόσον μπορεί να επηρεάσει διάφορες όψεις της καθημερινότητας. Το ξέρατε ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσης; Ή ότι το υπερβολικό κρύο μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο ασθενειών;

Γνωρίζουμε ότι τα μέλη ενός σπιτιού σπάνια συμφωνούν μεταξύ τους ως προς την ιδανική θερμοκρασία δωματίου, γεγονός που δυσκολεύει την θερμική σας άνεση. Αυτό συμβαίνει διότι η θερμική άνεση ενός ατόμου επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως είναι τα ρούχα, τα επίπεδα φυσικής άσκησης ή ακόμα και η υγρασία του αέρα.

Μια μέση τυπική θερμοκρασία δωματίου θα μπορούσε να οριστεί στους 20 °C. Ωστόσο για τη μέγιστη άνεση σας συνίσταται η επιλογή διαφορετικών θερμοκρασιών στα διαφορετικά δωμάτια, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση αντισταθμίσεων. Χώροι στους οποίους περνάτε πολύ χρόνο, όπως είναι το σαλόνι ή το γραφείο του σπιτιού σας, συνίσταται να θερμαίνονται στους 20-22 °C. Δωμάτια με υψηλά επίπεδα δραστηριότητας, όπως είναι η κουζίνα, καλό είναι να διατηρούνται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (18-20 °C). Τα μπάνια συνήθως θερμαίνονται στους 20-22 °C, για να εξασφαλίσουν μια άνετη θερμοκρασία μετά το ντους.

Τα υπνοδωμάτια πρέπει να είναι έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από τα υπόλοιπα δωμάτια
(16-19 °C), διότι η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένας πιο δροσερός χώρος συμβάλλει στην ευκολότερη ρύθμιση της εσωτερικής μας θερμοκρασίας. Τα παιδικά δωμάτια πρέπει να είναι ελαφρώς πιο ζεστά (16-20 °C), ανάλογα την ηλικία του παιδιού. Τέλος, χώροι που περνάμε λίγο χρόνο όπως είναι ο διάδρομος ή η αποθήκη, μπορεί να είναι πιο δροσεροί (15-18 °C).

Ο προγραμματισμός της θέρμανσης με ελεγκτές, όπως είναι ο sensoHOME VRT 380, που διαθέτουν χρονοδιάγραμμα, σας βοηθούν να ρυθμίσετε τις διαφορετικές θερμοκρασίες δωματίου κρατώντας το σπίτι σας ζεστό, από όπου και αν βρίσκεστε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μειώνουν τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, βελτιώνοντας το αποτύπωμα του άνθρακα,όσο και τους λογαριασμούς ρεύματος. Εξάλλου, κατά την επιλογή της θερμοκρασίας δωματίου ένας άλλος παράγοντας που η πλειοψηφία λαμβάνει υπόψιν είναι το κόστος θέρμανσης.

Άρα πως ζεσταίνουμε ένα δωμάτιο οικονομικά;

Η αναζήτηση οικονομικότερων τρόπων θέρμανσης είναι κάτι το απολύτως λογικό, εφόσον η  θέρμανση του σπιτιού είναι ένα σημαντικό μηνιαίο έξοδο των νοικοκυριών.

Έτσι, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να εξοικονομήσουν χρήματα απενεργοποιούν τη θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται και μειώνουν τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτός είναι σίγουρα ένας τρόπος που βραχυπρόθεσμα μειώνει το κόστος, αλλά με τη πάροδο του χρόνου τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν είναι πολλά.

Γνωρίζετε ότι ο κρύος αέρας μεταφέρει λιγότερους υδρατμούς; Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι χώροι που αφήνετε κρύοι να κινδυνεύουν να εμφανίσουν μούχλα, καθώς οι επιπλέον υδρατμοί συμπυκνώνονται στα παράθυρα και στους τοίχους. Η μούχλα είναι πολύ δύσκολη στην αντιμετώπιση της, προκαλεί φθορές στα κτήρια και η αποκατάσταση της είναι αρκετά κοστοβόρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Η μείωση της θερμοκρασίας στο θερμοστάτη για περιορισμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι μια προσωρινή λύση, αλλά υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσετε την απόδοση. Είναι γνωστό, ότι η μείωση της θερμοκρασίας στο θερμοστάτη για περιορισμένο χρονικό διάστημα κάνει το λέβητα σας να εργάζεται σκληρότερα για να επιτύχει υψηλότερη θερμοκρασία χώρου όταν αυτό ζητηθεί επιβαρύνοντας τον και καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια και χρήματα.

Η αναβάθμιση της μόνωσης και της στεγανοποίησης του σπιτιού σας μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να μειώσετε τους λογαριασμούς θέρμανσης, δίνοντας μια καλή προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας τρόπος δεν υποκαθιστά την αντικατάσταση του παλιού σας συστήματος θέρμανσης με ένα νέο, οικονομικά πιο αποδοτικό.

Ερωτήσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

 • Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
  Πολλές γυναίκες αισθάνονται πιο ζεστές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και δεν υπάρχει καθορισμένη ιδανική θερμοκρασία, θα συνιστούσαμε να βρείτε μια θερμοκρασία που να είναι άνετη για εσάς. Εάν ανησυχείτε για να την θέρμανση του σπιτιού σας κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
 • Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για βρέφη και παιδιά;
  Δεδομένου της ηλικίας τους, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι λιγότερο ικανά να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Είναι επομένως σημαντικό να χρησιμοποιείται σύστημα θέρμανσης για να τα κρατάτε ζεστά. Η συνιστάμενη θερμοκρασία για ένα μωρό που κοιμάται είναι 16°C -20°C. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο δωματίου για να παρακολουθείτε το δωμάτιο του μωρού σας. Ομοίως, το υπνοδωμάτιο ενός παιδιού πρέπει να αερίζεται καλά και να έχει θερμοκρασία 16°C -20°C. Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του δωματίου και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 • Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για τους ηλικιωμένους;
  Ο οργανισμός CDC αναφέρει ότι οι ώριμοι ενήλικες είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος (ζέστη/κρύο) είτε σε εσωτερικές αλλαγές θερμοκρασίας. Συνιστάται εάν είστε ηλικιωμένος ή έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας να θερμαίνετε το σπίτι σας στους 18 °C. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική κουβέρτα ή μία θερμοφόρα για να ζεσταθείτε στο κρεβάτι. Επίσης είναι καλό να ανοίγετε τις κουρτίνες το σούρουπο και να κρατάτε τις πόρτες κλειστές για να αποφεύγονται τα ρεύματα. Τέλος είναι σημαντικό να συντηρείτε ετήσια το σύστημα θέρμανσης από κάποιο εξειδικευμένο τεχνικό.
 • Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για τα κατοικίδια;
  Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για το κατοικίδιο σας. Μερικοί από αυτούς, όπως το μέγεθος, το βάρος, η ηλικία, η ράτσα, η κατάσταση υγείας και ο τύπος τριχώματος, παίζουν ρόλο στο καθορισμό του επιπέδου θερμικής άνεσης ενός κατοικίδιου. Μην ξεχνάτε ότι τα κατοικίδια είναι επιρρεπή τόσο σε υπερθέρμανση όσο και σε απώλεια θερμότητας, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τη θερμοκρασία τους. Σε ζεστό καιρό, η προσοχή για σημάδια θερμοπληξίας και η έγκαιρη ενημέρωση του κτηνιάτρου είναι σημαντική. Κατά τη διάρκεια των κρύων ημερών η θερμοκρασία του σώματος του κατοικίδιου σας είναι πιο πιθανό να πέσει. Έτσι, στους χειμερινούς μήνες κατά τη διάρκεια της νύχτας προτείνεται η προετοιμασία επιπλέον κουβερτών και η διατήρηση της θέρμανσης ανοιχτής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν ανησυχείτε για τη θέρμανση στο σπίτι σας, για την ασφάλεια και την ευημερία του κατοικίδιου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Ανακεφαλαίωση

 • Η ιδανική θερμοκρασία είναι διαφορετική για κάθε άτομο και αλλάζει ανάλογα με την υγρασία, τα ρούχα και το επίπεδο δραστηριότητας.
 • Συνιστούμε να στοχεύσετε σε μέση θερμοκρασία δωματίου 20°C, με το υπνοδωμάτιο ελαφρώς πιο δροσερό και το μπάνιο ελαφρώς πιο θερμό.
 • Επενδύστε σε ένα ψηφιακό ελεγκτή για καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση της θερμοκρασίας τους σπιτιού σας, όπου και αν βρίσκεστε.

Related Posts